Συχνές ερωτήσεις

Παρακάτω θα βρείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την στοματική υγιεινή και φροντίδα.

 • Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρό μου για έλεγχο;

  Στους οδοντιατρικούς ελέγχους, ο οδοντίατρος εξετάζει την οδοντοστοιχία καθώς και την στοματική κοιλότητα. Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει προβλήματα δοντιών όπως παθήσεις των ούλων και υφιστάμενη ή αρχική τερηδόνα, με το να κοιτάξει προσεκτικά τα ούλα, την βλεννογόνο και την επιφάνεια των δοντιών. Επιπρόσθετα, ο οδοντίατρος μπορεί να δώσει εξειδικευμένες συμβουλές για την στοματική υγιεινή ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη ασθενειών. Συνεπώς, προτείνεται να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας για έλεγχο 2 φορές τον χρόνο.

 • Τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω τα δόντια μου από τις καθημερινές επιθέσεις;

  Η ανάπτυξη στοματικών παθήσεων όπως η τερηδόνα, οι φλεγμονές των ούλων και η περιοδοντίτιδα μπορούν να αποτραπούν εάν κάποιος προσέχει στην στοματική του υγιεινή  και παίρνει τις προφυλάξεις του. Πρώτα απ’ όλα, η σωστή στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική για να απομακρύνονται τα βακτήρια που προκαλούν πλάκα και τερησόνα. Βουρτσίζετε τα δόντια σας 2 φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα. Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα για τα μεσοδόντια διαστήματα, ώστε να απομακρύνετε υπολείμματα τροφών και κρυμμένα βακτήρια. Επιπλέον, ξεπλένετε τα δόντια σας με αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα, ώστε να βοηθήσετε στην προφύλαξη των δοντιών σας.  

  Επιπλέον, μια σωστή διατροφή βοηθά την υγεία των δοντιών σας. Τροφές όπως  τα ωμά λαχανικά  και το σταρένιο ψωμί τα οποία πρέπει να μασηθούν καλά, βοηθούν στον καθαρισμό της επιφάνειας των δοντιών. Αποφεύγετε τα αναψυκτικά με προσθήκη ζάχαρης όπως η λεμονάδα ανάμεσα στα γεύματα καθώς βοηθούν στην δημιουργία τερηδόνας. Προτείνεται να μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη μετά τα γεύματα ώστε να διεγείρετε η παραγωγή σάλιου που αποτρέπει τα βακτήρια από το να κολλάνε στην επιφάνεια των δοντιών. Δύο φορές τον χρόνο, η επίσκεψη στον οδοντίατρο βοηθά στο να εντοπίζονται και να αποτρέπονται οι παθήσεις των δοντιών. Ο οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία ή να προτείνει εξειδικευμένο πρόγραμμα στοματικής φροντίδας για να διασφαλίσει την στοματική υγεία.

 • Τι παραπάνω από την χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας μπορώ να κάνω για να εξασφαλίσω την απαραίτητη ποσότητα φθορίου στα δόντια μου;

  Το φθόριο παίζει σημαντικό ρόλο για την προφύλαξη από την τερηδόνα. Συνεπώς, εκτός από το βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει συγκεκριμένη θεραπεία ώστε να ενισχύσει την φθορίωση των δοντιών σας εάν υπάρχει τάση για τερηδόνα. Η πρόσληψη του φθορίου μπορεί να αυξηθεί από την χρήση βρώσιμου αλατιού και ειδικών τζελ φθορίου. Εάν αυτές οι μέθοδοι δεν είναι αρκετές να εγγυηθούν μια επαρκή πρόσληψη φθορίου, ο οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει δισκία φθορίου ή να εφαρμόσει φθόριο κατευθείαν στα δόντια.

 • Τί είναι η διάβρωση του σμάλτου και τι μπορώ να κάνω για να την αποτρέψω;

  Το σμάλτο δημιουργεί μια ασπίδα πάνω από την οδοντίνη και το κόκαλο του δοντιού και δεν συνδέεται με τα νεύρα. Συνεπώς, η καταστροφή του σμάλτου δεν προκαλεί πόνο αρκεί η καταστροφή να μην φθάσει μέχρι την οδοντίνη. Εάν το σμάλτο καταστραφεί, δεν μπορεί να αναδομηθεί από μόνο του μιας και δεν αποτελείται από ζωντανά κύτταρα. Η διάβρωση του σμάλτου μπορεί να χαρακτηριστεί και ως το μαλάκωμα του σκληρού στρώματος του δοντιού για παράδειγμα από την πρόσληψη όξινων τροφών. Επιπλέον, η υψηλή συγκέντρωση βακτηρίων από τα υπολείμματα τροφών και η μετατροπή τους σε υπο προϊόντα μπορεί να είναι ο λόγος για την διάβρωση του σμάλτου.

 • Πως δουλεύει η λευκαντική οδοντόκρεμα;

  Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες περιέχουν ήπια λειαντικά, όπως hydrated silica ή ενεργά συστατικά με ιδιότητες κατά των λεκέδων. Αυτά τα λειαντικά διαλύουν τους λεκέδες που προκαλούνται στην επιφάνεια των δοντιών από την κατανάλωση σκούρων αναψυκτικών, όπως το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρασί ή το κάπνισμα. Με την απομάκρυνση αυτών των λεκέδων, η κιτρινωπή επιφάνεια καθαρίζεται και τα δόντια φαίνονται πιο λευκά και πάλι.

Προηγούμενη σελίδα
 •  1 |
 •  2 |
 •  3